2012. március 2., péntek

Áttörés az autizmus okának kutatásában

Kedves Olvasóm, képzeld Magad abba a helyzetbe, hogy 22 hónapos fiad hirtelen visszahúzódó és szótlan lesz, nem kapcsolódik a külvilághoz és a többi emberhez, és repetitív lesz a viselkedése. A gyermekorvosod és a specialista is azt mondja, hogy a gyermeked autista, amely betegségnek sem az okát, sem a gyógymódját nem ismerik, kivéve talán valamilyen viselkedésterápiát.



Valóban nem ismert még az autizmus oka, de reményt ad egy tanulmány, amelyet a Journal of the American Medical Association (az Amerikai Orvosi Egyesület szakfolyóirata) közölt a Davis-beli Kaliforniai Egyetem kutatóitól "Mitokondriális diszfunkciók az autizmusban" címmel. Az egyetem kutatói felfedezték, hogy az autizmust okozhatja egy, a terhesség alatt vagy születés után szerzett állapot-együttes, amelyben a mitokondrium (a sejtek energiagyárai) károsodása miatt az agysejtek nem tudnak elegendő energiát termelni, és ezzel együtt az oxidatív stressz megnő. Ezen két tényező miatt a neuronok nem működnek, a kapcsolatok nem jönnek létre és nem gyúl fény a gyermekek elméjében.

Ez a fajta energiaveszteség a legtöbb krónikus betegségre és az öregedésre is jellemző, például a cukorbetegségre, a szívbetegségre, vagy a demenciára. Az agy működése és az idegrendszer fejlődése különösen nagy mértékben függnek az energiától.

Dr Mark Hyman egyik gyermek páciensénél pontosan ezeket a tüneteket, mitokondrium károsodást és magas oxidatív stresszt talált. Hasonló módszerrel, mint amit a Keliforniai Egyetem kutató javasolnak, Dr Hyman vissza tudta fordítani a páciense autizmusát. És ha egy gyermeknél működött, vajon működhet-e más autista gyermekek esetén is?

A Kaliforniai Egyetem kutatói a vizsgált autista gyermekek esetén a mitokondriális problémákat nem az agysejtekben, hanem a fehérvérsejtekben fedezték fel. Ez azt mutatja, hogy az energia hiány a gyermekek testében több helyen is előfordul, nem csak az agyukban.

Mi okozhat kitrejedt mitokondriális problémákat? Erre a kérdésre már létezik ismert válasz, amelyeket Dr Hyman is dokumentált könyveiben (UltraMetabolism, The Ultra Mind Solution). Az ismert okok között vannak a környezeti mérgek (higany, ólom, szerves szennyezőanyagok), rejtett gyulladások, glutén és más allergének, cukor és feldolgozott ételek, tápanyagszegény étrend és tápanyaghiányok. Ezek viszont mind jól dokumentáltan kezelhető és visszafordítható okozói a mitokondriális zavaroknak.

Dr Hyman a páciensét 2 évig kezelte és lassan de biztosan javultak a mitokondriális funkció és az oxidatív stressz eredményei (valamint csökkentek a gyulladásai és javult a tápanyag ellátottsága). Amikor már a normális sávba értek a leletek, addigra a kezdeti regresszív autizmusból a kisfiú is elért az okos 6 éves fiú állapotába.

A kutatást rendszerszemlélettel és kiterjedt arzenállal érdemes folytatni, és nem az egyes szűk szakterületek paradigmái mentén. Hyman szerint eljutunk odáig, hogy nem autizmus létezik, hanem autizmusok. Több féle, hasonló idegrendszeri és viselkedésbeli tüneteket mutató, de más kiváltó okok miatt fennálló, és ezért másképp is gyógyítható, de GYÓGYÍTHATÓ autizmusok.

Minden tudományos elmélkedésnél beszédesebb Dr Hymann páciensének, a kis Jackson-nak az esete, egy percben összefoglalva az édesapja által.


Az eredeti cikket itt olvashatod.

2 megjegyzés:

  1. Még hogy nem gyúl fény ezeknek a gyerekeknek a fejében.........?????? Hát én ezt egy kicsit másképp tudom:

    http://www.kryon.hu/kv4.php#16

    VálaszTörlés